Wat je moet weten over actieve en draadloze luidsprekers.
De principes en verschillen, met voor- en nadelen, nader uitgelegd.
De actieve luidspreker
Een luidspreker met ingebouwde versterker wordt een actieve luidspreker genoemd. De actieve luidspreker heeft een aantal voor- en nadelen:
Voordelen
- Perfecte systeem afstelling.
De ontwerper kan het hele systeem volledig op elkaar afstemmen door bijvoorbeeld de versterkervermogens per luidspreker chassis aan te passen voor een optimale balans.
- Groots geluid.
Uit een relatief kleine luidspreker kan een verrassend goed en zelfs groots geluidsbeeld worden getoverd.
- Compacte opbouw audiosysteem.
Uitermate geschikt om een compact audiosysteem mee samen te stellen, want er hoeft geen versterker meer in het bronapparaat *) aanwezig te zijn.
Nadeel
- Aansluiten op een stopcontact.
Naast een analoge kabelverbinding met het bronapparaat (meestal RCA/Cinch of XLR) moet de actieve luidspreker op een stopcontact worden aangesloten voor de stroomvoorziening. Dus, voor mooi, zou er achter de actieve luidspreker een stroompunt in de wand moeten zitten of er moet een mogelijkheid zijn de kabel aan het oog te onttrekken en naar een andere plaats te leiden.
Note 1: Er zijn actieve luidsprekersets waarvan er slechts in één luidspreker een versterker is ingebouwd (goedkope oplossing). In dit het geval dienen de luidsprekers onderling met elkaar verbonden te worden, met meestal een luidsprekerkabel.
Note 2: Er zijn actieve luidsprekersets die ook ingangen hebben om externe geluidsbronnen aan te sluiten of geluidsbronnen hebben ingebouwd. Bij gebruik hiervan dient er ook een onderlinge verbinding, meestal d.m.v. een optische kabel, ter synchronisatie worden aangesloten.
De “draadloze” luidspreker
De draadloze (wireless) luidspreker is in basis hetzelfde als de actieve luidspreker. Dus… ook deze luidspreker moet altijd van stroom worden voorzien!
Een 100% draadloze luidspreker bestaat dus niet of het zou een luidspreker moeten zijn met ingebouwde accu. Maar die zal dan weer opgeladen moeten worden. Met de huidige stand der techniek is een “acculuidspreker” geen optie.
Met een draadloze luidspreker wordt bedoeld dat het audiosignaal van het bronapparaat draadloos naar de luidsprekers wordt verzonden. Een bedrade verbinding tussen bronapparaat en luidspreker vervalt daarmee. De draadloze luidspreker is voorzien van een ontvanger voor draadloze signaaloverdracht.
Maar nu wordt het wat gecompliceerder want er zijn verschillende vormen van “draadloze” luidsprekers.
Welke vormen van draadloze/wireless luidsprekers zijn er en wat zijn de aandachtspunten?
De draadloze luidspreker moet op een of andere wijze worden voorzien van audiosignaal. Hiervoor wordt door de fabrikant meestal gekozen voor de volgende opties:
-
Een actieve en/of draadloze luidspreker die dienst moeten doen als compleet audiosysteem
Er worden bronnen of streaming oplossingen, zoals Airplay, Bluetooth, streamingdiensten, in de actieve luidspreker ingebouwd. Daarnaast vaak ook Wifi- en LAN netwerkaansluitingen en extra audio ingangen.
Voordeel:
- Heel compact
Nadelen:
- Te compact.
Er wordt veelal op een goedkope manier veel techniek bij elkaar gestopt, met negatieve invloed op de uiteindelijke klankkwaliteit als gevolg.
- Onderlinge verbinding
Deze luidsprekers dienen onderling met elkaar te worden verbonden.
- Risico op snelle veroudering.
Mocht er op termijn geen software update of ondersteuning meer komen dan zit je al snel opgescheept met een verouderd systeem.
- Risico op hogere servicegevoeligheid.
-
De actieve draadloze luidspreker wordt via een zogenaamde hub van signaal voorzien.
Een extern/extra kastje waarop andere bronapparaten kunnen worden aangesloten en waar soms ook streamingdiensten en bijv. Bluetooth of Airplay ondersteuning in zijn opgenomen. In dit kastje zit dan ook de zender voor de draadloze signaaloverdracht naar de draadloze luidspreker.
Voordeel:
- Goed bruikbaar ter aanvulling op een bestaand audiosysteem
Nadelen:
- Weinig invloed om het systeem aan te passen op je eigen wensen qua mogelijkheden en features.
- Reëel risico op veroudering.
Belangrijk:
Let erop dat de actieve/draadloze luidspreker altijd is voorzien van een RCA/Cinch en/of XLR audio-ingang! Mocht de hub niet meer gerepareerd kunnen worden, door verouderde software geheel of gedeeltelijk onbruikbaar wordt (zeker niet ondenkbaar) of qua features is achterhaald door de tijd, dan heb je nog de mogelijkheid om een ander bronapparaat op de luidsprekers aan te sluiten. Zonder audio-ingangen zouden ze waardeloos worden!
-
De actieve draadloze luidspreker die erop is gericht dat de gebruiker zelf bepaalt hoe en waarmee deze worden aangestuurd.
Dit type luidspreker is altijd voorzien van audio ingangen in de vorm van RCA/Cinch en/of XLR ingang. Hierop kan een bronapparaat met een variabele analoge lijnuitgang (grote keuzevrijheid in merken en modellen, vraag uw dealer) bedraad of draadloos worden verbonden. In het geval dat draadloze verbinding gewenst is wordt er aan het bronapparaat een kleine zender verbonden die het signaal draadloos naar de luidspreker stuurt.
Voordelen:
- Meest flexibel
Grote keuze aan bronapparaten aansluitend bij eigen wensen.
- Meest toekomst zeker
Altijd door middel van een ander bronapparaat up te graden.
Nadelen:
- Geen
Dit is de meest flexibele en toekomst zekere oplossing
Waarmee moet rekening worden gehouden bij de aanschaf van een draadloos audiosysteem en draadloze luidsprekers?
- Draadloze geluidsoverdracht is gevoeliger voor storingen binnenshuis en komend van buitenshuis. 100% garantie voor probleemloze overdracht kan niet gegarandeerd worden. Afstand en stabiliteit van het signaal is afhankelijk van het door het merk gekozen communicatie protocol, de geboden kwaliteit en lokale omstandigheden.
- Goedkope (gratis) routers voldoen vaak niet goed genoeg. Indien de tablet in huis goed functioneert, betekent dat nog niet dat ook een draadloos audioproduct goed zal functioneren. Vaak is een investering in het netwerk noodzakelijk. Een bedrade netwerkaansluiting (LAN) is altijd te prevaleren boven een Wi-Fi verbinding (WLAN).
- Draadloze signaaloverdacht is nog steeds van mindere geluidskwaliteit dan bedrade overdracht en heeft beperkingen met betrekking tot de maximale weergave resolutie. Ben je op zoek naar de maximale geluidskwaliteit dan kies je niet voor draadloos.
- Eigenlijk zijn de enige twee argumenten om voor een “draadloze” luidspreker te kiezen, deze:
- Er is absoluut geen mogelijkheid om een bedrade verbinding tussen bronapparaat en luidspreker te bewerkstelligen
- De wens om luidsprekers regelmatig van plaats te willen veranderen. Steek ergens anders in het stopcontact en het speelt weer.
*) Met bronapparaat wordt in deze een apparaat bedoeld met een variabele analoge uitgang. Dit kan een voorversterker, netwerkspeler, d/a converter, streamer, all-in one, etc. zijn. Een bronapparaat met een variabele analoge uitgang kan het volume van de luidspreker regelen met de volumeknop, afstandsbediening van het apparaat of via de bedieningsapp voor smartphone of tablet.
Zoek met uw dealer naar een apparaat dat past bij de door u gewenste kwaliteit en functionaliteit. Goede voorlichting en advies is in deze belangrijk.