Informatiepagina voor cocktailAudio gebruikers

 

21-09-22 Firmware updates voor alle huidige modellen
Vandaag hebben de huidige modellen N25, N25AMP, X14, X35, X45, X50 en X50D een grote firmware update gekregen, versie R1780. De 45PRO en X50Pro en N15D zullen op korte termijn volgen met hetzelfde of mogelijk hogere versienummer. Wijzigingen, nieuwe of verbeterde functies zijn voor alle modellen gelijk. Bugfixings kunnen deels gelijk zijn, maar vanzelfsprekend per model ook van elkaar verschillen.
De release notes van de betreffende modellen staan op onze website bij het model onder SUPPORT.

NOTE: Indien in het menu “Firmware” >  “Automatische update” op “Aan” staat, dan kan de update alleen gemeld worden als er een harde schijf is ingebouwd of dat er een lege USB-stick in het apparaat is gestoken.  Zonder dat komt er geen melding van een nieuwe firmware update!

Wist u dat de release note ook zichtbaar is op het scherm van uw apparaat na de update? Ga naar “Firmware” > “Controleren beschikbaarheid nieuwe firmware” en scroll naar beneden.

De oudere modellen X12, X30 en X40 krijgen t.z.t. tot ook een firmware update.

Volgende update die er aankomt is een vernieuwde versie van de mobile Muisc X Neo app. Daarover later meer.

15-04-22 Desktop app (beta-versie) is nu beschikbaar

De MusicX Neo desktop app voor Windows PC en MacOS is nu beschikbaar.

De desktop apps zijn te gebruiken met de modellen X14, N15D, N25, N25AMP, X35, X45, X45Pro, X50, X50D en X50Pro. Om de desktop app te kunnen gebruiken dient de geïnstalleerde firmwareversie R1720 of hoger te zijn.

Download de Windows desktop app hier:

Download de MAC desktop app hier:

Download de Quick Start handleiding hier:

NOTE: Het betreft nog een beta-versie en nog geen officiële release. Eventuele bugs kunnen gemeld worden aan info@servi-q.nl. Draag documenteren met duidelijke uitleg en voorzien van screenshots.

14-01-22 Nieuwe gebruiksaanwijzingen
De gebruiksaanwijzingen voor de modellen X14, X35, X45, X45PRO, X50D en X50PRO zijn bijgewerkt naar de laatste stand van de firmware. Deze gebruiksaanwijzingen zijn naast PDF formaat nu ook beschikbaar in WORD. Met WORD kunnen teksten eenvoudiger gekopieerd worden en bijvoorbeeld in Google Translate geplakt worden. De handleidingen staan online op onze website onder SUPPORT bij het betreffende model.
De handleidingen voor N15D, N25 en N25AMP volgen binnenkort.

14-12-2021 Betatesters voor Desktop app gezocht – (Voor nu even gesloten!)
Wij zoeken een paar Windows gebruikers die het leuk vinden om de beta-versie van de desktop app te testen en feedback te geven. Liefst gebruikers die onder de category “heavy users” vallen en de tijd nemen om te zoeken naar bugs en vanzelfsprekend naar mogelijke verbeteringen. MAC gebruikers kunnen zich ook melden om later in te stappen als de MAC versie zo ver is.
Interesse? Stuur een mail naar info@servi-Q.nl

29-11-2021 Tidal Connect integratie
CocktailAudio zal Tidal Connect gaan integreren in de huidige modellen. Tidal kan de vraag op dit moment niet aan, omdat ook de automobielindustrie grote belangstelling heeft. Het is voor cocktailAudio simpelweg wachten op een ‘go’ van Tidal. Volgens Tidal moeten in eerste kwartaal 2022 alle achterstanden zijn weggewerkt.

27-11-2021 Wat doet een factory reset “Naar fabriekinstellingen terugzetten”?
Een factory reset is soms te adviseren indien je het gevoel hebt dat je apparaat niet meer reageert zoals dat zou moeten. Net als bij een computer biedt een reset vaak de oplossing. Nuttig om te weten:

 • Een factory reset wijzigt niets aan muziekbestanden en afspeellijsten.
 • Na de factory reset moet je opnieuw aanmelden bij gebruikte streamingdienst(en), zoals Tidal, Qobuz, Deezer etc.
 • Onderstaande items in het SETUP menu worden teruggezet naar de standaard (Default) instellingen zoals het apparaat de fabriek verliet. Je zult deze opnieuw naar eigen wens moeten instellen:

Schermweergave opties : Default “Album”

Weergave opties (Album, Genre, Artist… View) : Default “Tekstregels” 

Audio Rip formaat : Default “WAV”

Auto Rip : Default “Uit”

Weergave op het scherm Default “Afbeelding & Titellijst

Volume analoge ingangen : Default “0”

Volume analoge uitgangen : Default “Variabel”

Analog Out : Default “Aan”

Sample rate bij opname : Default “48Khz”

Volume digitale uitgangen : Default “Variabel”

Digitale uitgang : Default “96 Khz”

AES/EBU : Default “Aan”

SPDIF : Default “Aan”

Luidspreker uitgang : Default “Aan”

Gapless afspelen : Default “Aan”

Wake On Lan :  Default “Uit”

Samba Server : Default “Uit”

UPnP Server : Default “Aan”

FTP Server : Default “Uit”

Shareplay (Airplay) : Default “Aan”

Automatisch afspelen : Default “Uit” 

Opstarten met laatst gespeelde : Default “Uit”

Helderheid scherm : Default “10”

Scroll snelheid : Default “Niveau 3”

Aanta lregels op het display : Default “11 regels”

Energie bespaarmodus instellen : Default “Uit”

Tijd instellen (Internet) : Default “GMT+00 London”

18-11-2021 Gewijzigd pad bij gebruik als server voor andere clients
Een CocktailAudio apparaat kan als muziekserver gebruikt worden voor andere streaming clients (bijv. Roon, Elac Discovery Music Server DS-S101, Bluesound, Sonos, etc.). Nu kan alle locale muziek op interne harde schijf (MyMusic), maar ook bijvoorbeeld externe USB schijf als server dienen.

Vanaf firmware versie R1721 > is het pad gewijzigd. “MusicdB” dient gewijzigd te worden in “localstorages”. Onderstaand de voorbeelden. Dit is ook aangepast in de FAQ.

Apple: smb://iP-adres van uw CocktailAudio/localstorages
(Voorbeeld:) smb://192.168.1.61/localstorages

Windows: \\iP-adres van uw CocktailAudio\localstorages
(Voorbeeld:) \\192.168.1.61\localstorages

26-10-2021  Grote firmware update voor huidige modellijn (UPDATE)
Op dit moment worden er de laatste beta tests uitgevoerd. Indien zich geen gevoelige bugs voordoen kan eind deze week gestart worden met de uitrol van firmware versie R1720 (of hoger) voor de modellen N15D, X35, X45/Pro en X50/D/Pro. De N25 is al vanaf de introductie voorzien de twee grootste vernieuwingen. Deze update kent veel grote toevoegingen en wijzigingen en is daarmee een ingrijpende update. Om adequaat te kunnen reageren op onverwachte problemen wordt de firmware model voor model, met korte tussenposen, uitgerold (Waarschijnlijk beginnend met X14 en N15D en daarna oplopend).
De release notes voor firmware versie R1720 staan vermeld onder SUPPORT bij de diversen modellen op onze website. Het is zeer raadzaam deze door te nemen.

Note. Tidal login: Je moet je account nu zowel aanmelden op het apparaat als ook in de app!

GROTE WIJZIGINGEN AAN DE MUSIC DB STRUCTUUR
Voor het eerst krijgt de Music DB een grote aanpassing qua structuur. Deze wijziging zal veel taken eenvoudiger maken. Denk hierbij aan beheer, kopiëren en verplaatsen van bestanden. Ook zullen “interne” muziekbestanden en externe muziekbestanden overzichtelijk worden weergeven. Ook het indexeren van externe muziekbestanden zal worden opgewaardeerd.

Voor nadere uitleg over de nieuwe Music DB structuur verwijzen wij naar het document “Nadere uitleg en    gebruiksaanwijzing Music DB structuur vanaf firmware R1688beta en R17xx’.

 • TOEVOEGING MULTI-ROOM “GroupPlay” FUNCTIONALITEIT
  cocktailAudio heeft een eigen multiroom protocol ontwikkeld, dat enige jaren aan ontwikkelingstijd heeft gekost. Het wordt  mogelijk hi-res muziekbestanden zoals DSD (tot 384 kHz), 24bit/192Khz, HD Flac, Wav en MQA via andere cocktailAudio apparaten volledig gesynchroniseerd af te spelen, zowel via LAN als WLAN *). U kunt muziek afspelen naar elk cocktailAudio apparaat in huis of zelfs naar twee apparaten die als links/rechts zijn geconfigureerd (voor toekomstige producten).

Voor meer informatie over GroupPlay zie dit document: “Gebruiksaanwijzing Multi-room (GroupPlay) Versie 1.01.pdf

*) Afhankelijk van de kwaliteit van uw thuisnetwerk.

 • APP UPDATE. 
  Synchroon zullen de apps een update krijgen (Versie 1.0.18 en hoger ) om bovenstaande wijzigingen en toevoegingen te kunnen bedienen.

13-09-2021 Ontwikkeling en stand van zaken nieuwe Desktop App
De ontwikkeling van de nieuwe desktop app voor de bediening via PC of Mac vordert gestaag. Volgende week staat het laden van de definitieve icons op het programma. Er zal vast wel weer iets vertraging optreden door de aanhouden wereldwijde problemen door onderdelen tekorten. Hierdoor moeten aanpassingen worden gedaan door de inzet van bijvoorbeeld andere IC’s en dat vergt helaas veel extra engineering capaciteit. Onderstaand een indicatie hoe één van de screens er uit zal gaan zien (geen definitieve icons). Na de introductie zal de mobile app worden aangepakt die dan dezelfde touch and feel en vanzelfsprekend dezelfde verbeteringen zal gaan krijgen.

 

10-09-2021 Tidal aanmeldproblemen
Er zijn op dit moment problemen met het aanmelden bij Tidal. Tidal heeft het loginscript gewijzigd en cocktailAudio was hierover niet geïnformeerd. Dit probleem zal snel worden opgelost en wordt meegenomen in de de eerder aangekondigde grote firmware update die op korte termijn wordt uitgerold. 

 • update 27-09:  Er is vertraging ontstaan met het vrijgeven van de update. Er zijn twee bugs gevonden in de firmware die nog opgelost dienen te worden. Update (R17xx) staat nu gepland voor tweede week oktober. Een tussentijdse update voor Tidal alleen is niet meer mogelijk omdat deze zit verweven in de nieuwe grot update die al eerder is aangekondigd. Tidal kan wel afgespeeld worden vanaf een mobiel apparaat. Maak dan verbinding met de CA via Shareplay/Airplay functie.(Setup>Netwerkdiensten>Shareplay/Airplay moet op AAN staan).
 • update 10-09: Tidal heeft het login/aanmeldscript gewijzigd. De wijze van aanmelden bij Tidal is daarom gewijzigd vanaf firmware versie R16xx. Voor de huidige modellijn moet nu eerst op de traditionele wijze aangemeld worden via het Setup menu op het apparaat. Daarna dient aanmelden ook te geschieden via de app (versie v1.0.18). Uitrol nieuwe firmware V16xx wordt begin volgende week verwacht.
 • update 26-08: Tidal werkt weer zonder dat er een directe update noodzakelijk was. Dit is echter een noodoplossing voor een aantal dagen (tot 2 september). Daarna werkt Tidal alleen door het uitvoeren van een firmware update. Het is de verwachting dat cocktailAudio op die datum de nieuwe firmware nog niet kan uitrollen. De update staan gepland op “early” september. Hou er rekening mee dat je mogelijk een aantal dagen zonder Tidal moet doorkomen. Excuses hier voor.

29-06-2021 – Ontwikkeling nieuwe webinterface/desktop app
De “oude” webinterface is niet meer beschikbaar met de komst van de nieuwe firmware vanaf versie R17xx. De ontwikkeling van de nieuwe Music X Neo Desktop app, voor PC en Mac, vordert gestaag. De Desktop app gaat in basis hetzelfde doen als de Music X Neo mobile app voor smartphones/tables. Je kunt er dus het hele apparaat mee bedienen. De Desktop app zal qua design en layout echter een grote update krijgen t.o.v. de huidige mobile app en zal daarnaast veel verbeteringen krijgen die op de “ToDo” lijst staan. De Music X Neo mobile app zal dezelfde upgrade krijgen en wat later beschikbaar komen. Zo gauw we iets van screenshots mogen tonen, zullen wij dat op deze pagina doen.

25-05-2021 –  Bluetooth updates voor N25
Voor zowel de ingebouwde BT ontvanger als de optionele BT zender zijn software updates beschikbaar (performance updates). Deze updates dienen via een USB stick te worden aangeboden. Onder SUPPORT op de productpagina zijn de software bestanden te vinden. Je kunt de procedure in de gebruiksaanwijzing volgen om de update(s) uit te voeren.

21-04-2021 – Gracenote service (alle modellen)
Gracenote, een onlineservice voor o.a. albumcovers, artiest- en titelinformatie voor cd’s, is al enige tijd aan aan de cocktailAudio modellen toegevoegd als vervanger voor de FreedB databank die op CD werd meegeleverd. FreeDB service verleent echter geen ondersteuning meer. Voor de activering van de Gracenote service of verlenging van het abonnement kun je alles in dit document lezen.