Elac EA101EQ-G geïntegreerde versterker

Highlights

  • Bediening via o.a. Bluetooth App
  • ABC™Technology ruimte equalisatie
  • Dolby Digital 2.1 met Lip Sync
  • Bluetooth AptX ontvanger

Unieke features
De EA101EQ-G biedt een functionaliteit die nog nooit is vertoond in deze prijsklasse. Deze ongelooflijk veelzijdige geïntegreerde versterker koppelt een ongekende flexibiliteit qua bediening aan unieke features. Als je de EA101EQ-G eenmaal hebt ervaren – met name in combinatie met onze nieuwe Debut of Uni-Fi luidsprekers – zul je waarschijnlijk voortaan anders denken over muziekweergave.

BASH versterkertechnologie
Het hart van de EA101EQ-G is een splinternieuwe BASH Tracking Amplifier, die 2 x 80 Watt levert aan luidsprekers van 8 of 4 ohm. Deze nieuwe versterkerschakeling gebruikt een modulerende schakelende voeding die is gekoppeld aan een conventionele Klasse A/B versterker.
De voeding schakelt meer dan 400.000 keer per seconde en volgt het inkomende audiosignaal nauwkeurig. Op die manier krijgt de Klasse A/B versterker exact het voltage dat hij op dat moment nodig heeft (plus een beetje extra) om de dynamiek van muziek en film optimaal te kunnen weergeven. Deze werkwijze haalt het meeste rendement uit de versterker, terwijl deze tevens ongekend efficiënt werkt.

bash-digital-fidelity-logo-2De versterker is overgedimensioneerd. De voeding is ontworpen voor een versterkervermogen van 225W. Het slimme hybride versterkerontwerp maakt het mogelijk verschillende vermogens aan de stereokanalen aan te bieden. Heeft het ene kanaal slechts 50W nodig dan is er voor het andere kanaal tot 150W beschikbaar. De versterker heeft zo plenty dynamische headroom. Verder bevinden er zich geen schakelende componenten, spoelen of filters in de signaalweg. Dit alles zorgt ervoor dat de geluidskwaliteit van de EA101EQ op een extreem hoog niveau staat.

Flexibele bediening met uitgekiende Bluetooth app
De gratis apps van ELAC geven de gebruiker de maximale controle over het systeem. Voor de EA101EQ-G is een innovatieve app beschikbaar (Android en iOS), die de setup-functies van de versterker via Bluetooth bedient. Dat betekent, dat de versterker niet op een netwerk hoeft te worden aangesloten! Met deze app kunnen vele zaken op een comfortabele en overzichtelijke manier worden bediend en/of ingesteld, zoals bronkeuze, mastervolume, offsetvolume, subwoofervolume, bronbenaming, toonregeling hoog/laag, balans, filteraanpassing, Auto Blend, Room Calibration, display-instelling en de leerfunctie van de afstandsbediening. De app start in het Mastervolume scherm.

De basisfuncties kunnen worden bediend via de infrarood afstandsbediening, op het apparaat, of via de app op je smartphone of tablet. Via de Bluetooth app kunnen alle functies worden bediend.

abc-technology

ABC™Technology (Auto Blend & Calibrate).  
Met de Bluetooth app wordt doormiddel van een smartphone of tablet de weergave van de luidsprekers en de subwoofer gemeten, waarna de overnamefrequentie en de fase van de subwoofer optimaal worden ingesteld. Auto Blend zorgt ervoor dat de frequentiecurve onder 200Hz optimaal wordt gecorrigeerd voor een perfecte integratie van luidsprekers en subwoofer. Calibrate” staat voor een ruimtecorrectie (Auto EQ) die zorgt voor een verfijnde afstemming van het systeem op uw luisterruimte en luisterpositie, zodat u het hele frequentiespectrum optimaal te horen krijgt. Uniek. 

 Dolby Digital 2.1 geïntegreerd
Voor het aansluiten van je TV is de EA101EQ-G uitgerust met een optische ingang en beschikt hij tevens over Dolby Digital 5.1 decoder die het gecodeerde ingangssignaal via de optische of coaxiale ingang terugrekent naar Dolby Digital 2.1. In Lip Sync is voorzien. Speciaal voor LFE (Low Frequency Effects) kun je daarom ook een actieve subwoofer op de EA101EQ-G aansluiten. Het grote voordeel van deze oplossing is, dat je geen extra soundbar voor je TV hoeft aan te schaffen en dat de weergavekwaliteit duidelijk beter is. Voor een fraaie stereo muziekweergave sluit je twee goede muzikale luidsprekers aan, die niet alleen muziek, maar met de ondersteuning van een subwoofer ook filmgeluid kamerbreed kunnen neerzetten.

 

screenshot-master_offset-volume

Offset volumeregeling
Via de app op je smartphone of tablet kan het basisvolume voor elke aangesloten bron individueel worden ingesteld.

 

 

 

 

 

 

 

 

Aansluitmogelijkheden en mogelijkheid tot hernoemen
De EA101EQ-G biedt alle nuttige aansluitmogelijkheden. Twee analoge ingangen, drie digitale (twee optisch en één coaxiaal) en een asynchrone USB ingang. De digitale ingangen en de USB ingang ondersteunen resoluties tot en met 24bit/192kHz. Daarnaast kan een set luidsprekers en een subwoofer worden aangesloten.

Je kunt elke ingang de naam geven van de aangesloten bron (TV, CD-speler, streamer, etc.). Deze aangepaste naam verschijnt dan niet alleen op de display in het front van de versterker, maar ook in de app!

Leerfunctie voor infrarood afstandsbedieningenscreenshot-remote-learning
De EA101EQ-G heeft de mogelijkheid om infraroodcodes van andere afstandsbedieningen te leren. Op die manier kun je de EA101EQ ook met de afstandsbediening van je TV of digitale TV ontvanger bedienen. Makkelijk!

 

 

 

 

Verlichting display instelbaar
De helderheid van het OLED display is op een schaal van 1-100 instelbaar. Daarnaast kun je ervoor kiezen of het display continu aan blijft of alleen even aan gaat wanneer je de versterker bedient.

 

afbeelding-ea101eq-detail-front-rechtsPlaatje om te zien
Zo compact als het tegenwoordig kan zijn, modern gestyled en fraaie afwerking tot in detail. 

 

 

 

 

 

De EA101EQ-G heeft het allemaal en is bovendien zeer betaalbaar.

Gangbare winkelprijs € 699,– (Uit het assortiment medio herfst 2019). Opvolger is DS-A101

Informatieve video’s op YouTube:

 

 

  • Bediening via o.a. Bluetooth App
  • ABC™Technology ruimte equalisatie
  • Dolby Digital 2.1 met Lip Sync
  • BASH versterker technologie
  • Bluetooth aptX ontvanger
  • Drie digitale ingangen (24bit/192kHz)
  • Asynchrone USB ingang (24bit/192kHz)
  • Twee analoge ingangen
  • Subwoofer LFE uitgang
  • Leerfunctie infrarood afstandsbedieningen
  • Display verlichting instelbaar
  • Offset volumerregeling
Versterker type:
BASH versterkertechnologie
Vermogen:
2 x 80 Watt aan 4 Ohm (bij 1kHz, 2 kanalen uitgestuurd)
2 x 40W aan 8 Ohm (bij 1 kHz, 2 kanalen uitgestuurd)
2 x 70W aan 2 Ohm (bij 1 kHz, 2 kanalen uitgestuurd)
Maximaal vermogen:
120W aan 4 Ohm (bij 1 kHz, 1 kanaal uitgestuurd)
65W aan 8 Ohm (bij 1 kHz, 1 kanaal uitgestuurd)
 170W aan 2 Ohm (bij 1 kHz, 1 kanaal uitgestuurd)
Vervorming:
0,07% bij 70W aan 4 Ohm
0,03% bij 40W aan 4 Ohm
Signaal/ruisverhouding:
101 dB (digitale uitgang)
Frequentiebereik:
20Hz – 40 kHz +/- 1,8 dB
Analoge ingangen:
2 x Line (RCA)
Digitale ingangen:
1 x Coaxiaal (RCA) (t/m 24bit/192kHz)
2 x Optisch (t/m 24bit/96kHz)
USB asynchroon (t/m 24bit/192kHz)
Bluetooth aptX
Analoge uitgang:
subwoofer (RCA)
Luidsprekeruitgang:
1 paar luidsprekers
Hoofdtelefoon uitgang:
6,3 mm jack (100mW aan 16 Ohm)
Toebehoren:
ir-afstandsbediening incl. 2 batterijen
4 banaanpluggen
netsnoer
Opgenomen vermogen:
5,45W (zonder signaal)
0,86W in standby
Afmetingen (BxHxD):
214 x 60 x 315 mm (incl. voeten, knoppen en aansluitbussen)
Gewicht:
ca. 2,185 kg
Eigenschappen, specificaties en prijzen kunnen tussentijds en zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd.

  “Wat een powerhouse is de ELAC EA101EQ-G! We kunnen niet anders zeggen. En dat allemaal in een zeer bescheiden, maar zeer mooi afgewerkt jasje. De luidsprekers en de subwoofer bieden eveneens een zeer hoge kwaliteit in zowel geluid als in afwerking.”
Testconclusie:


— MICHAEL HAMERS- DVD.nl  LEES REVIEW

“De EA101EQ-G is perfect voor muziekweergave maar kan ook uitstekend Dolby 2.1 weergave verzorgen vanuit je TV.”
Testconclusie: De AE1010EQ-G is klein maar presteert echt op een veel grootser plan dan je zou verwachten.
— MARNIX BOSMAN – HVT magazine  LEES REVIEW

“De EA101EQ-G van Elac is een bijzonder pientere stereoversterker met ingebouwde digitaal/analoog-omzetter. Pienter vanwege de samenwerking tussen de digitale en analoge versterkers. Pienter omdat handig gebruik wordt gemaakt van een smartphone of tablet, inclusief de daarin toegepaste microfoon.”
Testconclusie: En dat allemaal voor krap 700 euro..
— AD BIJLEVELD – JAZZISIM magazine  LEES REVIEW

“Combineer de Element EA101EQ-G met een fatsoenlijk paar boekenplankluidsprekers en/of een subwoofer, zorg voor een goede plaatsing hiervan en gebruik een fatsoenlijke geluidsbron en je hebt een heerlijke kleine “muziekmaker”.”
Testconclusie:


— DAVID PRICE – HIFI CHOICE  LEES REVIEW

“Grote klasse in een compacte gedaante: De ELAC Element Series EA101EQ-G werkt wat betreft de klankkwaliteit alle registers open”
Testconclusie: Prijsklasse referentie
— CARSTEN RAMPACHER – AREADVD.de  LEES REVIEW

“ Mijn nieuwe aanbeveling voor een “kleine” geïntegreerde versterker komt nu van ELAC. De Element versterker legt de lat behoorlijk hoger. Voor mij is het de eerste keuze voor een eenvoudig, maar krachtige 2.1 digital control center voor de hedendaagse muziekbronnen”
Testconclusie: Topklasse


— MICHAEL GORNY – AUDISSEUS.de  LEES REVIEW

 “ De voordelen van de versterker zijn dus niet alleen beperkt tot de flexibiliteit, hij overtuigt ook door de feilloze weergave van elk genre muziek met een fijn afgestemd, gebalanceerd geluidsbeeld dat ook qua timing en dynamiek niets te wensen over laat.”
Testconclusie: uitmuntend
— MICHAEL HOLZINGER – SEMPRE-AUDIO.at  LEES REVIEW


“ De EA101EQ-G, is niet zomaar weer een compacte versterker, maar een voorvechter van een nieuwe generatie van hifi-apparaten. Doordacht als concept, slim in termen van technologie, verschijning en functioneel in gebruik – dit alles gecombineerd met een zeer ordelijke geluidskwaliteit en vooral een passende prijs.”
Testconclusie: uitmuntend
 
— JÜRGEN SCHRÖDER – LOWBEATS.de  LEES REVIEW


“ Elac’s Element EA101EQ-G versterker / DAC bepaald de “sweet spot” qua prijs, prestaties en de nuttige functies met een verrassend audiofiele geluid en de toegevoegde waarde van Auto-EQ en subwoofer Auto Blend d.m.v. een app.”
Testconclusie: Beste Koop
 

— DANIEL KUMIN – SOUNDANDVISION.com  LEES REVIEW

“ Deze rijkdom aan gebruiksmogelijkheden is net zo uitzonderlijk als de uitstekende geluidskwaliteit van een versterker in deze prijsklasse: Ja, de kleine versterker levert geweldig geluid.”

— VOLKER FRECH – LITE-MAGAZINE.de  LEES REVIEW

“Voor slechts 700 Euro overtuigt dit wonderdoosje helemaal. Ten opzichte van andere versterkers, die hebben we onwaarschijnlijk veel plezier beleefd in het proberen van de verschillende mogelijkheden. Gehoormatig speelt hij in een hogere regionen, dan de de prijs suggereert. De EA101EQ-G is met de app zeer gemakkelijk te bedienen en nodigt de ruimte correctie u uit om te experimenteren. Alleen de modelnaam van Elac is gecompliceerd – verder niets.”
 
— ERIK SCHOBER – LIKEHIFI.de  LEES REVIEW

“Met de EA101EQ-G bewijst Elac dat het niet alleen luidsprekers bouwen kan. De geïntegreerde versterker is volledig doordacht en biedt, ondanks zijn kleine formaat, een groot scala aan functies en veelzijdige toepassingen. Met name de eenvoud van de bediening en de bijna speelse omgang met het systeem, heeft de fabrikant waarschijnlijk veel aandacht en ontwikkelingswerk gekost, hetgeen zich zichtbaar en hoorbaar de geloond heeft.  Het resultaat is een kleine krachtbundel die, zonder veel ophef, overtuigt.”
— TOBIAS HÄUSSLE – MODERNHIFI.de  LEES REVIEW
“ELAC’s eerste compacte geïntegreerde versterker is een winnaar”
— JAY HAIDER – HOMETHEATERHIFI.com  LEES REVIEW
Wat is de resolutie van de optische ingangen?

De maximale resolutie van de optische ingangen is 24bit/192kHz. Dit is echter alleen haalbaar bij gebruik van hoogwaardige aansluitkabels. Bij het het gebruik van “standaard” of “goedkope” kabels is de haalbare resolutie vaak niet hoger dan 24bit/96kHz. Indien de hoogste resolutie gewenst is raadpleeg dan uw dealer voor advies voor de juiste aansluitkabel.

Hoe gebruik is Dolby Digital 2.1?

Indien een bron (bijv. TV, decoder, dvd of Bluray) wordt aangesloten op een digitale ingang, zowel optisch als coaxiaal, dan geeft de EA101EQ automatisch Dolby Digital 2.1 weer als dit wordt aangeboden door de betreffende bron. Dit wordt weergeven via het display op de voorzijde.